Voortgang - reisverslag van de voorzitter*

Malawi - mei 2014

De winter komt eraan, 20°C, bewolking en wat minder zon; iedereen loopt met een dik fleece jack! Juni en juli zijn de koudste maanden. Ondanks het einde van het regenseizoen hadden we nog zware regenval die zeer ongunstig is voor het op tijd oogsten van de maïs. Was er eerder te weinig regen waardoor de maïs stond te verdrogen, nu viel er te veel regen en staat veel maïs te rotten. Op verschillende plaatsen op het platteland wordt een voedseltekort verwacht. Er heerst een enorme inflatie in Malawi, de prijzen zijn soms ruim verdrievoudigd; de houtsnijwerkjes en de keramiek in de Dedza Pottery zijn (te) duur, zelfs voor mij. De diesel kost MKW 853 = € 1,61 per liter terwijl in Nederland de prijs € 1,36 is. Toch heb ik bij mijn vertrouwde ″Environmental friendly Henry″ wat souvenirs en gerecyclede kaarten gekocht die hij speciaal voor mij had gemaakt. Ik ben inmiddels vaste klant!

Voortgang in Chipoka

In Chipoka is het centrum nu in gebruik; de vergaderzaal, de eetzaal, de keuken en de 16 lodges met douche en toilet zijn klaar. In de eetzaal waren nog tafels nodig en Thomas, onze timmerman heeft grote ronde tafels gemaakt waar meer mensen aan kunnen zitten. Er is grote voortuitgang geboekt, maar er moet nog wel het een en ander gebeuren voordat het project kan worden afgerond, o.a.: de hostels zijn nog niet klaar, een staff house moet nog worden afgewerkt en geschilderd, de wasruimte is nog niet ingericht, airconditioning aansluiten, aan de waterkant moeten nog rotsblokken komen, er moet nog een vaste telefoonlijn worden aangelegd. Dit is goedkoper en praktischer dan de prepaid mobiele telefoons waarvoor je constant je beltegoed moet opwaarderen.
 

Meerwerk

Na inspectie door "Malawi Bureau of Standards" en "Ministry of Tourism" moest een aantal extra werkzaamheden worden uitgevoerd om aan de specifieke eisen te voldoen, voordat een certificaat wordt afgegeven, om het centrum te kunnen openen, nl.: de keuken was te klein en er moest een stuk worden aangebouwd, er moest een grotere werktafel komen en een afzuigkap. Omdat de dames- en herentoiletten gescheiden moeten zijn is er een extra blok met toiletten aangebouwd, er moesten brandblussers worden aangeschaft, een EHBO kist gemaakt etc. Een gedeelte van het pad naar ons centrum moest worden verzwaard en voorzien van een afwateringssysteem, de gaten moesten worden opgevuld. Er zijn aanvullend o.a. matrassen aangeschaft, kussens, toiletborstels, prullenbakjes etc. Al met al uitgaven die niet allemaal waren voorzien.

Noodaggregaat

Op dit moment hebben we € 5.916 bij elkaar gespaard voor de generator die onontbeerlijk is voor het gehele complex, totale kosten € 25.447. Wie helpt ons aan € 8.996? Met steun van Wilde Ganzen kunnen we dan het noodaggregaat aanschaffen dat een noodzaak is op de dagen dat ESCOM geen elektriciteit kan leveren, dit is minstens 2x per week. Met een bijdrage van mijn eigen vakantiegeld moet het ons dan toch lukken!? Vanuit ons hart hopen we op uw gewaardeerde steun en bedanken u zeer bij voorbaat.

Electriciteit

Goed nieuws! Na dreiging met een rechtszaak heeft ESCOM ons centrum dan eindelijk op het electriciteitsnet in Chipoka aangesloten. Er zijn aanzienlijk meer kosten gemaakt o.a. omdat ESCOM verkeerde berekeningen had gemaakt en de restitutie die ESCOM ons beloofd had voor het zelf aanschaffen van de materialen, de transformer, de geïmpregneerde electriciteitspalen, bedrading etc., laat op zich wachten, als we die al mogen ontvangen. Persoonlijk heb ik er een hard hoofd in.

Officiële opening

Sinds januari is het centrum al min of meer in gebruik en worden er op kleine schaal betalende gasten ontvangen. Ik werd dan ook welkom geheten door elf enthousiaste jonge mensen die hun best doen het centrum goed te runnen, nl.: Manuellah (acting manager) Roderick (chef kok), Selina (assistent kok) en Amos (assistent in de keuken), Fanny en Madalitso (2 serveersters), Alfonso (bartender), Violet en Manuel (2 huishoudelijke hulpen) en Mavuto en Paliyan (2 tuinwerkers). Het minimumloon dat zij verdienen is MKW 15.000,- = € 28,-. Zij waren hard aan het werk en troffen de voorbereidingen voor de officiële opening: koken, wassen, schoonmaken, de laatste boodschappen, vloeren in de was zetten, planten water geven. Ook ik heb mijn steentje daaraan mogen bijdragen.

Toen de elektriciteit dan eenmaal gerealiseerd was kon de geplande openingsdatum van 2 mei worden gehandhaafd en is het centrum officieel geopend, met allerlei feestelijkheden, culturele dans en muziek, en een speciale mis waarvoor een podium moest worden opgebouwd. Voorafgaand hieraan werd het lint op het toegangshek doorgeknipt en het naambordje onthuld. Toen ging de poort open en ging men in processie naar de gebouwen die eerst gezegend moesten worden! Voor een goede publiciteit, ook gericht op toekomstige bezoekers, is door de projectcommissie besloten het centrum een herkenbare naam te geven die duidelijk aangeeft wat men mag verwachten: Chitsulo Lodge & Conference Centre in Chipoka aan het prachtige meer van Malawi. Mij was gevraagd na de mis ook een paar woorden te spreken. Ik feliciteerde onze projectpartner Isaac Andrew en bedankte hem in het bijzonder voor al zijn inspanningen en zijn toewijding en wenste alle betrokken heel veel succes.
Tevens was deze dag bedoeld om lokaal fondsen te werven en bracht de speciale actie MKW 101.000,- = € 190,- op. Men had gehoopt met een trekpleister voor de avond, een populaire band in Malawi, meer fondsen te kunnen werven maar deze band kwam, zeer teleurstellend, niet opdagen. In verband met de presidentsverkiezing op 20 mei a.s. bleek deze zelfde band door president Banda uitgenodigd voor haar campagne. Zij had hen vast (veel) meer betaald!

Desalniettemin mogen we samen met u zeer trots zijn op het behaalde resultaat. Na veel ″bloed, zweet en tranen″ en grote uitdagingen komt er nu op kleine schaal geld binnen. Inmiddels maken verschillende groepen gebruik van de conference hall, en de dag voor de opening was er een groep van ongeveer 50 personen voor een workshop over HIV. Voor hen werden frisdrankjes klaargezet en een lunchbuffet. Ook verblijven er soms gasten voor de gehele week en betalen voor zaalhuur, bed & breakfast, lunch en diner. Een hele grote mijlpaal is bereikt; zeker een felicitatie waard! Heel langzaam maar zeker gaan we de toekomst hoopvoller tegemoet, al zullen de eerste 2 jaar heel zwaar worden.

Bezoek aan de zusters

Nadat ik alle vrienden en bekenden had gegroet, bezocht ik in de tweede week van mijn reis de "zusters voor de armen" in Matumba. Een mooie, rustige locatie bij de grens met Mozambique. Sr. Maritia haalde me op en we reden 2 uur op een rode zandweg (van 65 km) met grote ″potholes″ en ″drumholes″. Een 4-wheel drive is hier totaal geen overbodige luxe en in het regenseizoen een zeer grote uitdaging. Ik bewonder Sr. Maritia om haar rijstijl, ze is een geweldige chauffeur. De zusters zijn helemaal zelfvoorzienend met solar voor warm water, een generator en houtskool om op te koken. Dit is het goedkoopst, gas is nl. veel duurder en elektriciteit is er niet. Het eerstvolgende dorp ligt zo’n 20 km verderop en om daarop aan te sluiten is te kostbaar. Door de hitte, het stof en de wind (tocht) was ik een week lang snipverkouden en had last van een stijve nek. Maar ik werd goed verzorgd door de zusters en bezocht het gezondheidscentrum, de school waar tijdens een grote storm 2 daken zijn afgewaaid, de oude kerk die nu gebruikt wordt als school, en de nieuw gebouwde kerk die momenteel wordt geschilderd.


 

 

                         Sr. Maritia


Zikomo kwambiri!

Geweldig bedankt voor al uw steun en graag tot ziens in Malawi. U bent van harte welkom!

      

*Noot: Niet onbelangrijk om te vermelden is dat alle onkosten, reis- en verblijfkosten voor rekening komen van de voorzitter en niet ten laste van de fondsenwerving. Uw gift gaat voor de volle 100% naar ons project.