Noodaggregaat in Chipoka - reisverslag van de voorzitter*

Malawi - december 2014

Nadat ik 24 aquablauwe handdoeken (geborduurd met Chitsulo), printcartridges, speelgoed, kleding en persoonlijke kadootjes heb achtergelaten, kwam ik met bijna lege koffers terug uit Malawi. Voor referentie en achtergrond informatie heb ik twee foto albums aangeboden met een compilatie van 4 jaar constructie en voortgang. Deze boekwerkjes liggen voor de bezoeker ter inzage bij de receptie in het Chitsulo centrum.
Net terug van mijn werkbezoek aan Chipoka heb ik heel goed nieuws, nl. op vrijdag en zaterdag 5/6 december is het aangeschafte noodaggregaat achter het centrumgebouw geÔnstalleerd en getest. Met hulp van onze werkers werd deze op zijn plaats gezet en een vrouwelijke elektricien speelde de hoofdrol bij de aansluiting! Zie  filmfragment 1, en filmfragment 2.
 


Iedereen is heel blij en zeer dankbaar; onze nieuwe manager Catherine had eerder verschillende PR activiteiten georganiseerd en tot ieders teleurstelling viel de elektriciteit toen uit. Maar als nu de elektriciteit uitvalt wordt na enkele minuten automatisch het noodaggregaat ingeschakeld. Heel mooi, een grote mijlpaal! Daarnaast hopen we dat de waterboard ons niet al te vaak in de steek zal laten want tijdens mijn verblijf in Chipoka was er soms geen water om de toiletten door te spoelen en maakten we gebruik van hele grote emmers water. Op de lokale markt heb ik toen kleine plastic kommen gekocht die iets makkelijker hanteerbaar zijn.

     


Voor het Chitsulo centrum heb ik de nodige klusjes gedaan zo
als wanddecoraties maken van "zitenje" (omslagdoeken) met typisch Afrikaanse print die ik op maat had geknipt en door de lokale kleermaker, Mr. Charles, in Dedza laten omzomen (voor 500 MKW). De klusjesman maakte vervolgens voor mij 24 bamboekstokjes en met vissersgaren konden we deze ophangen. Ik heb in alle lodges en hostels daarvoor stalen spijkers in de muur geslagen. Deze ″steel nails″ had ik op de lokale markt gekocht (MKW 0,30)  en vervolgens laten slijpen (MKW 1,50), ze hadden nl. allemaal een botte punt! 1 euro = 585 MKW.
 

 


Bij mijn grote vriend Environmental Friendly Henry had ik ook een paar handgeschilderde doeken gekocht en deze heeft hij op stevig gerecycled karton geplakt. Onze timmerman Thomas zal hier nog houten lijsten voor maken zodat ze ter decoratie kunnen worden opgehangen in het centrum. Ook had ik Thomas gevraagd, tegen betaling, nog een houten ideeŽnbus te maken want gasten vroegen daar naar. Blijkbaar willen ze suggesties met ons delen. Verder zal hij nog 2 borden maken voor de sleutels van de hostels en heb ik bij het cultureel centrum in Mua nog eens 36 sleutelhangers besteld, 18 vissen met Chitsulo aan de ene kant en het kamernummer op de andere kant, en 18 hippo's (reservesleutels). In overleg heeft Francis, de (art)painter alle aanduidingen op de gebouwen geschilderd.
 


Omdat Mw. Kapwata en Seluji altijd heel hard werken, zij blijven regelmatig langer op kantoor om extra werkzaamheden af te ronden (zonder vergoeding), heb ik hen getrakteerd op een weekendje verblijf in Chitsulo aan het mooie Lake Malawi en brachten we een bezoekje aan Senga bay.
 


In Chipoka was het erg heet, zeker zo vlak voor het regenseizoen, maar aan het meer waait gelukkig een heerlijk koele bries. Chef-kok Roderick en zijn assistent-kok Selina koken heerlijke maaltijden. Het gaat goed en ons project is een succes.  Na vele uitdagingen is het centrum open en volop operationeel. Er worden inkomsten gegenereerd; er komt op dit moment genoeg geld binnen om alle werkers te betalen, de voorraden in te slaan en de kosten te dekken. Op termijn hopen we ook een kleine winst te kunnen maken. Voor het personeel willen we nog wel graag een in-house workshop organiseren om vooral kwaliteit te leveren en naar verbetering te blijven streven. Heel blij zijn we ook met de ervaren Bernadetta, die als chauffeur voor Chitsulo is aangesteld. Zij brengt 's-avonds de werkers naar huis en doet samen met Catherine de benodigde boodschappen in Salima.
 


Voor het centrum zijn nog wel wat dingen nodig. Op het terrein worden de paden aangelegd en verbeterd en verdere beplanting aangebracht. In het Staffhouse willen we een gasfornuis aanschaffen en er zijn twee security lights nodig bij de toegangspoort; er zal een wachtershuisje gerealiseerd worden voor de beveiligingsmensen, dit ter bescherming tegen de hete zon en de regen die nog komen gaat. Tijdens de workshops wilde men kopieŽn maken dus is er behoefte aan een kopieermachine. Ook wil onze projectpartner nog een ″summerhut″ bouwen waar je een schaduwplekje kunt vinden.
 

 

Met smart wacht men op de regen die op zich laat wachten; iedereen op het platteland heeft zijn stukje grond klaargemaakt om de maiszaadjes te planten. Eigenlijk had ik gehoopt een keer het regenseizoen mee te mogen maken maar ik heb geen druppel regen gezien, het was droog en bloedheet.

Op de lokale markt in Dedza had ik zes voetballen gekocht (6 x 9.500 MKW) en aan de kinderen op de lagere school gedoneerd, met dank aan Anneke en Frans, Carina en Lenie voor de envelop met inhoud die ik daar mocht besteden voor een goed doel. De nieuwe hoofdmeester had ik in 2009 al eens ontmoet! Op deze school zitten maar liefst ruim 1.600 kinderen en binnenkort worden daar 2 klaslokalen bijgebouwd.


Voor de kinderen had ik een Nederlandse Kerstkleurplaat (postbode bezorgt kerstpost in een straat met huizen) meegenomen en in de lokale supermarkt kleurpotloden gekocht. Ik legde de kinderen uit dat bij ons de postbode op die kleurplaat bij elk huis de post bezorgt, wat in Malawi helemaal niet kan, daar zijn nl. geen straatnamen. Er zijn wel postbussen op het postkantoor maar voor bedrijven en instanties, die daar dan hun post ophalen.
 


Van de zes weesmeisjes die we voor hun middelbare school met schoolgeld sponsoren, heeft Magdalena haar school afgerond en is geslaagd. Ze wil nu graag een computercursus gaan volgen.

 

Namens onze projectpartner Fr. Isaac Andrew en alle werkers en betrokkenen breng ik vooral hun grote dankbaarheid aan u over met de hartelijke groeten.
 

Zikomo kwambiri Ė Tionana posachedwa!

 

* Alle reis-, verblijf- en onkosten heeft de voorzitter geheel voor persoonlijke rekening betaald en komen niet ten laste van de fondsenwerving.