Voortgang - Reisverslag september 2011*

Bericht van de voorzitter.

Na ruim 3 weken Malawi is het weer even wennen om terug op Nederlandse bodem te zijn. Op maandag 5 september brachten we natuurlijk allereerst een bezoek aan onze mooie project locatie in Chipoka. Onder deskundige supervisie van Isaac Andrew verloopt de bouw voorspoedig. De watertank is geďnstalleerd en voor de aan te leggen waterleiding is er een flinke geul gegraven naar onze locatie bij het meer. Momenteel zijn er gesprekken gaande met het electriciteitsbedrijf ESCOM voor de aanleg en installatie van de electriciteit en een kostbare transformator; dit heeft nog al wat voeten in de aarde! De bouw van de eerste acht lodges is in volle gang. We bezochten de lokale timmerman die bezig is met het maken van de deuren en ook hebben we de steenprojecten kunnen bekijken in de lokale dorpen. Daar worden nl. van zogenaamde “ant hills” de benodigde stenen gemaakt en gebakken. Klik hier voor een film fragment stenen maken.

   

Zgn. "Ant hill"

Stenen maken met een mal

Stenen bakken in de zon

     

Watertank voor 5.000 ltr water

   
     
     
Op 6 september heb ik een presentatie gegeven aan de hoofden van de commissies voor Ontwikkeling, Gezondheid, Onderwijs en Vrede & Recht op het kantoor in Dedza. En op 13 september hadden we daar een bespreking met de projectcommissie over de voortgang en de toekomst van het trainings- en ontwikkelingscentrum in Chipoka. Samen staan we sterker en we gaan onze droom waarmaken. Met uw waardevolle steun gaat het ons lukken!

Zikomo kwambiri - Geweldig bedankt!

Na inspanning was er natuurlijk ook een moment van ontspanning en hebben we een uitstapje gemaakt naar het Liwonde Nationaal Park. Bij Hippo View Lodge stapten we op de boot en tijdens het tochtje op de Shire rivier zagen we volop hippo's en olifanten aan de waterkant! Na een uurtje varen werden we hartelijk ontvangen in Mvuu Camp. Nieuwe spelling Mvuwu hetgeen Nijlpaard betekent! Klik hier voor filmpje met hippo's! of klik hier voor filmpje met olifanten! Midden in de nacht werden we wakker van de olifanten die zich voor ons huisje tegoed deden aan de bomen. Een geweldig spannende ervaring, om nooit te vergeten!
 
     
Na ongeveer 2 weken gelogeerd te hebben in het warme Dedza, hebben we een weekje Chichewa taallessen gevolgd bij Sr. Josefa in het eenvoudige dorp Mganja waar het nog vele malen warmer was. In dit dorp is nog geen electriciteit en geen stromend water. Tijdens ons verblijf daar werd verrassenderwijs het netwerk aangesloten en kon er vanaf dat moment mobiel gebeld worden en ge-smst! Bwino, bwino!
We hebben het dovenschooltje bezocht bij Mua Missiepost en de beloofde Wilde Ganzen ballonnen, met daarin een lieve wens, uitgedeeld aan 179 dove kinderen. Deze kinderen verblijven daar intern. Zij waren zo ontzettend blij met een kleine attentie. Bedroevend was het om te zien onder welke omstandigheden ze daar leven. Dank jullie wel Anneke en Yolanthe voor jullie speciale gift. Via onze projectpartner hebben we hen o.a. mogen voorzien van een voedselvoorraad mais.

Onze secretaris Serena, die haar stageonderzoek daar nog verder zal afronden, heb ik in goede handen achtergelaten bij Sr. Josefa.
____________
* De reis- en verblijfkosten en de taallessen waren geheel voor eigen rekening en komen dus NIET ten laste van het project.