Voortgang Multipurpose Development Center

Bericht van de voorzitter.

Op 26 oktober heb ik na een lange, maar voorspoedige reis (op eigen kosten) met KLM en Kenya Airways een flitsbezoek gebracht aan onze project locatie in Chipoka. Jammer genoeg waren de andere bestuursleden niet van de partij; onze secretaris had nog tentamens voor te bereiden, maar volgend jaar gaat ze zeker mee!

Het was heel goed om samen met onze projectmanager Chipoka te bezoeken en de werkers een hart onder de riem te steken. Er wordt hard gewerkt door de Malawianen, zowel mannen als vrouwen en ze beginnen al om 05.00 uur omdat op de dag de temperatuur bij het meer, Lake Malawi, tot boven de 30įC kan oplopen. Tijdens mijn ontmoeting met de opzichters en de aannemer werd me verteld dat binnen een paar weken de dakplaten worden aangebracht en dat zou mooi zijn want eind november begint het regenseizoen. De aannemer hoopt in december fase 1 van het centrum klaar te hebben, nl. de conferentiehal met eetzaal, keukenblok en de toiletten. 'Amazing'! Bij de lokale timmerman, waar ik vrijdag een bezoek bracht, werden de raamframes in de menie gezet en de solide houten deuren getimmerd. Iedereen is zeer enthousiast en dankbaar en ook onder de indruk van hun "visitor uit The Netherlands!" Ze waren blij met mijn bezoek en ik vond het waardevol er te mogen zijn. Wel jammer dat op dinsdag en donderdag aan het begin van de avond de stroom uitviel. Gelukkig had ik een noodlampje meegenomen en kon ik daar op de tast naar op zoek!
 
           


Tijdens de pauze heb ik de meegebrachte kadootjes uitgedeeld en met belangstelling werden de typisch Hollandse ansichtkaarten "gelezen". Hartelijk dank aan jullie allemaal voor jullie fantastische bijdragen in de vorm van pennen en potloden, ballonnen, geurtjes, zeepjes, kinderkleren, petjes, sleutelhangers en nog veel meer. Helaas waren de toblerone chocolaatjes in hun verpakking gesmolten!

Op dit moment hebben we, samen met wat eigen geld vanuit Malawi de eerste betaling gedaan. Onze projectpartner heeft bijvoorbeeld de dakplaten zelf betaald. Maar we zijn er natuurlijk nog lang niet. We zitten pas op minder dan een kwart van het totaalbedrag en hebben nog een aantal verzoeken tot ondersteuning bij potentiŽle sponsors uitstaan. Uw financiŽle steun hebben we daarom ook bijzonder hard nodig en we bedanken u van harte voor uw zeer gewaardeerde bijdrage.

Zikomo Kwambiri !

Op woensdag werd ik uitgenodigd om een bezoek te brengen aan een schooltje in een dorp in de bergen, Nyama2. Een uitdagende rit met de 4-W drive door een geweldig mooi landschap met rode aarde (die trouwens weinig vruchtbaar is); in het regenseizoen is dit dorp echter niet te bereiken. De overheid doet nl. niks aan deze weg, te ver van hun bewoonde wereld! De school bleek te bestaan uit 4 hutten die in het geheel niet regenbestendig zijn. Er werd simultaan lesgegeven door twee jonge onervaren vrijwilligers aan groep 1 t/m 5. Groep 4 en groep 5 zaten trouwens samen in 1 klas voor zover je van een klas kunt spreken. Ik werd bijzonder vrolijk welkom geheten want de kinderen gingen staan en zongen me toe op aangeven van de lerares. Ik kon plaatsnemen op de betonnen bankjes om de Chichewa les bij te wonen J. Bij het afscheid heb ik de leraren ieder MK 5.000 (25 Euro) gegeven wat zo ongeveer gelijk staat aan 5 maandsalarissen! Het weinige wat ik op dat moment kon doen.
 

Met weemoed ben ik teruggereisd naar Nederland waar ik op zondag om 04.15 u thuis kwam in een koude, donkere en mistroostige omgeving, ondanks alle luxe. Ik ging weg met 2 koffers en een trolley en kwam terug met 1 koffer! De klok ging hier een uur terug, hetgeen betekent dat we nu 1 uur tijdverschil hebben met Malawi.

Ulendo wabwino. Tionana ! - Goede reis en tot ziens !

 
 Lilongwe Airport