Staatsvliegtuig Malawi verkocht

Regering denkt aan de toekomst en verkoopt duur vliegtuig

9 sep 2013 | Blog

Tags: column jsf malawi

Nu het spook van de crisis nog immer rondwaart in de wereld, ziet de regering af van haar peperdure vliegtuig. Het speeltje, dat per jaar ruim 300.000 dollar kost aan onderhoud, is verkocht aan de hoogste bieder voor 15 miljoen dollar. Met het geld wil de regering de armen ondersteunen en een voedselcrisis in de kiem smoren.

Huh, voedselcrisis? In Nederland? En de regering die afziet van een duur en onnodig vliegtuig? In Nederland? Nee, natuurlijk gaat het niet over Nederland en de JSF. Deze verstandige regering zetelt in het Afrikaanse land Malawi, gelegen in de punt van Afrika.

Oud-president Bingu wa Mutharika kocht de regeringsjet voor 22 miljoen dollar, tot woede van Groot-BrittanniŽ waar Malawi ooit een kolonie van was. De Engelsen schroefde direct de ontwikkelingshulp terug en Bingu verdedigde de aankoop met het argument dat het vliegtuig een prachtig statussymbool is. Maar Bingu is gevlogen en opvolger Joyce Banda heeft geen vliegtuig nodig voor een beetje status. Gevoede buiken en een tevreden bevolking is immers ook een prachtig statussymbool.


foto Joyce Banda


Terug naar onze polder en de JSF. Alleen al de
4.000 (!) Kamervragen over dit vliegtuig hebben 15 miljoen euro gekost (!!). Gingen we eerst 85 toestellen kopen, nu zijn het er nog maar 35 en die gaan ruim 4 miljard kosten. Maar u en ik weten nu al dat het waarschijnlijk minder vliegtuigen worden tegen een hogere prijs en dan hebben we het nog niet gehad over onderhoud en bewapening. Maar dan lopen we wel voorop met de Amerikanen in het hoogste geweldspectrum! Lopen inderdaad. Veel vliegen doet de JSF namelijk nog niet....