Artikel uit de krant over Sacramento's in Malawi

Sacramento's in Malawi
Barrels, bagagedragers en boodschappen

Een fototentoonstelling over hoe de fiets wordt gebruikt en zijn plaats in het (economisch) leven van Malawi in het Nationaal Fietsmuseum Velorama in Nijmegen.

Frans Eppink, freelance fotograaf fietste door Malawi en raakte geïntrigeerd door de indringende aanwezigheid van de fiets in het dagelijks leven van de Malawianen. Niet in dat van de schoolgaande jeugd, want voor hen is de fiets veel te duur. Een fiets kost daar al gauw anderhalf maandloon en als je een goede wilt hebben wel drie. Zeg maar in Nederlandse maat €5.000,- .
Brandhout, kippen, bouwmaterialen, varkens: alles lijkt geschikt om op een fiets te vervoeren. Je kunt zelfs worden weggebracht achter op de fietstaxi's, de zogenoemde Sacramento's. De verwondering leidde tot een serie bijzondere foto's die het verhaal vertellen van een ons compleet vreemde wereld waar de fiets op geheel eigen wijze een belangrijke rol opeist in de economie en het dagelijks leven.
‘Dan realiseer je je pas hoe bijzonder de fiets in Malawi is en weer terug in Nijmegen waar alles zonder noemenswaardige inspanning wordt vervoerd in de auto, hoe verwend wij zijn.’

‘Vele Malawianen zijn zich bewust van hun materiële armoede. Zij waren dan ook verbaasd dat ik op een zelfde soort fiets reed als zij, niet op een racefiets of een stevige trekkersfiets, en zonder versnellingen. Nog verbaasder was de man die in de middel of nowhere in de hete zon liep met de fiets aan de hand dat ik met mijn plakspullen zijn band plakte. Wat ik daar zag was een band die letterlijk alleen maar bestond uit plakkertjes. Ik heb er nog steeds spijt van dat ik dit beeld niet heb vastgelegd.’

Hoe rijk zijn wij en hoe arm ook weer.
Wij zijn gehaaster geworden en hebben bijna geen tijd meer voor elkaar. Wij zijn gehecht geraakt aan materie en werken daar hele dagen voor. Zij zijn (nog) gericht op de medemens en de familie.

Hopelijk draagt deze tentoonstelling bij tot het zich realiseren van verschillen in de wereld en onze Westerse rol daarin.

Frans A.M. Eppink, freelance fotograaf

De fototentoonstelling vindt plaats tussen 5 april en 10 juni 2012 in het Nationaal Fietsmuseum Velorama aan de Waalkade 107 in Nijmegen