(Nog) geen Magetsi = Electriciteit                           

Op dit moment is er helaas nog steeds geen electriciteit in Chipoka. De firma ESCOM (Electricity Supply COMpany), die dankbaar "gebruik" maakt van haar monopolie positie heeft ons diep teleurgesteld. Het is een slepende kwestie en voort durende strijd geworden. Het budget is overschreden omdat de materialen op waren voordat al het geplande werk klaar was. En ondanks het feit dat ESCOM in december vorig jaar alle (door onze project partner) zelf aangeschafte materialen in orde had bevonden. Ze hadden aangegeven dat we zelf de materialen konden aanschaffen om het proces te versnellen met tevens de mogelijkheid een klein deel van de kosten terug te ontvangen. We hebben ESCOM zelfs geholpen op deze manier. Nu wordt hemel en aarde bewogen om ESCOM weer aan het werk te krijgen om af te maken waar ze aan begonnen zijn, de laatste benodigde materialen zijn inmiddels gekocht (de prijzen opnieuw gestegen) en liggen te wachten. Zonodig zullen nu gerechtelijke stappen moeten worden ondernomen. Door de enorme vertraging missen we nl. ook al een tijdje inkomsten omdat het centrum niet open kan. Van harte hopen we begin mei toch de officële opening te kunnen verrichten! Intussen zijn we hard aan het sparen voor een adequaat noodaggregaat om de situatie werkbaar te maken. De prijs voor de capaciteit die in Chipoka nodig is bedraagt MKW 12,214,642.- (€ 25.447,-). We zijn op zoek naar € 15.656,- (naast de 16% lokale eigen bijdrage) en hopen vanuit ons hart op een klein wonder. In Chipoka wordt op dit moment geprobeerd op kleine schaal het centrum met de lodges te verhuren. Isaac, Selina en Alfonso doen erg hun best, maar gebrek aan elektriciteit werkt zeer in hun nadeel.

Met een (te) kleine generator, tijdelijk door een betrokken burger aan ons geleend, wordt bijvoorbeeld de koelkast in werking gehouden. Het koken gebeurt normaal elektrisch, dus de koks hebben het moeilijk! Zelfs je mobieltje opladen, of op je laptop werken gaat nu even niet.
Ondanks alle uitdagingen en tegenslagen houden we de moed erin. Met volle overtuiging zeggen we: het gaat het ons lukken! Alles heeft immers zo zijn geldigheidstermijn. Dit project is van bijzonder groot belang voor de mensen in Chipoka/Dedza - Malawi; het betekent voor hen een grote stap naar zelfvoorzienend zijn. Minder armoede en een zonnige toekomst voor ons allemaal!

Wilde Ganzen heeft aangegeven ons nogmaals te willen steunen met hun 55% regeling, waarvoor we zeer dankbaar zijn. Wilt u ons ook helpen a.u.b.? Zonder uw gewaardeerde steun zouden we dit alles tot nu toe niet hebben bereikt.

Geweldig bedankt - Zikomo kwambiri!